Ír szetter

Ír Szetter


Az ír szetter (Irish Setter) ír kutyafajta.

Története:

Az 1570-es években a leírások említettek egy bizonyos szettert, amelyek kiváló vadászkutyák, mivel sem a lábukkal, sem egyéb módon nem csapnak zajt, de ez valószínűleg inkább a spánielekre vonatkozik, amelyek az ír szetter őseinek tekinthetők.

A ma ismert fajtát a 18. század második felében, Írországban kezdték tenyészteni, ezek a kutyák vörös, vörös-fehér és fehér-gesztenyebarna foltos színváltozatban fordultak elő.

Manapság nagyon népszerű ez a fajta, részben kiváló természete, részben a vadászat terén kiemelkedő képességei miatt. Szimata elképesztő: bárhol rejtőzzön is a felkutatandó madár, megérzi, és nyílegyenesen szalad a megfelelő irányba.

Külleme:

Marmagassága 64-69 centiméter, tömege 27-32 kilogramm. Vörös-fehér színezetű rokonainál kecsesebb felépítésű, élénk, mozgékony, játékra mindig kész kutya. Népszerű családi kedvenc, de nem szabad elfelejteni, hogy sok mozgást és foglalkozást igényel. Más szettereknél lényegesen nehezebben szoktatható engedelmességre, de kellő kitartással nagyszerű társsá nevelhető. Mellkasán gyakran látható kisebb fehér folt, ami nem számít diszkvalifikációs hibának a kiállításokon. Hosszú szőrzete rendszeres ápolást igényel.

Jelleme:

Nagyon kedves, barátságos kutya, néha túlságosan is, ezért házőrzőnek kevéssé alkalmas. Szereti az emberek társaságát, jól kijön a gyerekekkel. Más háziállatokkal is együtt tartható. Nagyon intelligens, és ha elegendő pozitív megerősítést kap, könnyen meg lehet tanítani neki bármit. Azonban fontos a következetesség, és hogy mindig pontosan tudja, mit vársz tőle. Nagyon szeret gazdája kedvében járni, igényli a szeretetnyilvánítást és a figyelmet, emellett jutalomfalatokkal is sok mindent el lehet érni nála.

Betegségei:

Általában véve egészséges fajta, bár néhány egészségügyi probléma azért előfordulhat. Az egyik ilyen a csípő diszplázia, a másik az epilepszia. Ez utóbbi gyógyszeres kezeléssel szinten tartható, ezt élete végéig, napi rendszerességgel folytatni kell. A gyomorproblémák sem ritkák, ide tartozik a puffadás, illetve a bélcsavarodás - ez igen súlyos következményekkel járhat, ezért mindenképpen orvosi ellátást igényel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése