Jó tanácsok a kutyatartásról

A kép csak illusztráció!
Alapvető dolgok:

Amikor kigondolod, hogy szeretnél egy kiskutyát, gondold át az egészet! Egy kutya nagy felelősséggel jár. Ellenőrizned kell a körülményeket is. Ennek a kisállatnak kell egy hely, ahol megpihenhet, ha kint ha bent. Hogyha van olyan hely, ahol kiszökhet, akkor ha bárhová elmentek, kell a kutyának egy bekerített rész, ahonnan nem tud elszökni. Ha pár napig nem tudjátok gondozni (pl. nyaralni mentek) keresnetek kell egy megbízható ismerőst, aki minden nap gondozza őt, eteti, itatja, és akár játszik is vele. A kutyáknak is lehet rossz napjuk; ilyenkor ne piszkáld őket, ne erőltesd őket játékra. Gondoskodni kell a védőoltásokról, ha bolhás lesz a kutyád, mondjuk bolhanyakörvre lesz szükséged. Venni kell neki kutyakaját, játékokat, olyant is, amivel egyedül is játszhat. Egy kutya sok pénzt vesz igénybe. Az is sokba kerül, hogy meg tudj egyet venni, és az is, amiket az előbb soroltam fel. Ezeket mind át kell gondolni, csak aztán lehet belemenni egy kutyába.

A kutya helye a menedéket jelenti számára, ahol soha nem szabad büntetni (ezért menekül legtöbb kutya rögtön a helyére, ha valami galádságon tetten érjük). Ha lakásban tartjuk a kutyát, huzatmentes, csendes sarokban helyezzük el, ahova félre tud vonulni anélkül, hogy bárkinek is az útjában volna. Ha kertben van a kutya, gondoskodjunk számára jól szigetelt házról, amit a saját testével be tud melegíteni. Célszerű télre erős anyagból libegő ajtót a bejárat fölé szegezni.

Szobatisztaság: Nem helyes gyakorlat az, ha egy 8-9 hetes kölyköt bántalmazunk azért, mert bepiszkított a lakásba. Olyan, mint a kisbaba, még nem képes visszatartani a vizeletét és a székletét a séta idejéig. A kutya növekedése és fejlődése, a rendszeres séta, a vele való foglalkozás minden különösebb nevelés nélkül előidézi, hogy a szabadban végezze el a dolgát. Természetesen erre naponta többször lehetőséget kell neki adni. Kiskutya esetében alvás, etetés után, kora reggel, késő este, eleinte még éjszaka is ki kell vinni, hogy elvégezhesse a dolgát. Fontos ez akkor is, ha közben a lakásban piszkított, mert csak rendszerességgel érhető el eredmény. A friss levegőn történő mozgás általában pozitív hatással van a kölyök bélműködésére. Mindig dicsérjük meg, ha kint végezte el a dolgát. A kiskutyán egyértelműen látszanak a jelzések, hogy üríteni készül (izgatottabbá válik, szaglászik, forgolódik). Ha odafigyelünk rá és felismerjük ezeket, gyorsan ki tudjuk vinni a szabadba. Általában 3 hónapos korukra válnak a kutyák megbízhatóan szobatisztává.

Nevelés: Amint megkapta a szükséges oltásait és utcára vihetjük a kiskutyát, újabb problémával állhatunk szemben. Tiltakozik a póráz ellen. Persze nem minden kiskutya, egyedenként változik az ellenszegülés mértéke. Legjobb, amit tehetünk, ha nem veszünk tudomást a makacskodásáról és húzzuk magunk után pórázon. Persze nem durván, finoman, hogy sérülést ne okozzunk. 200-300 méter megtétele után rájön, hogy jobb, ha a gazdival tart. Ha elkezd szépen lépkedni, dicsérgessük meg és haladjunk tovább.
Kutyusunk tud pórázon közlekedni. De hogyan tanítsuk meg, hogy póráz nélkül is szépen a nyomunkban maradjon, és ne rohanjon el minden felé, fogócskát játszva és az idegeinket tépve?  Minél előbb kezdjük, annál jobb az eredmény. A pici kölyök még általában szorosan a gazdája nyomában marad. Később aztán egyre távolabb merészkedik, de könnyen megtanítható, hogy hívásra visszajöjjön, ha mindig valami finomsággal, játékkal, dicsérettel jutalmazzuk. A tanítás szakaszában helytelen a kutyát azonnal pórázra venni, amint beért hozzánk. Néhány alkalom és megtanulja, nem jó a gazdihoz menni, mert vége a szabadságnak. Eleinte sokszor hívjuk magunkhoz, jutalmazzuk és újra szabad lehet. A felnőtt kutyák, néhány ritka kivételtől eltekintve nem bántják a kölyköt. Ezért általában bátran engedhetjük, hogy barátkozzon más kutyákkal. Ez fontos is, ha nem szeretnénk, hogy a későbbiekben éppen a mi kutyánk viselkedjen támadóan minden más kutyával szemben.
A kutya 4 hónapos koráig minden negatív és pozitív élmény egy életre kitörölhetetlenül bevésődik. Személyiségük alakulására (agresszivitás, félénkség stb.) az öröklött tulajdonságokon kívül ez az időszak döntő befolyással bír. Ez a periódus az úgynevezett szocializálódás időszaka, amikor a kutya megtanul az ember oldalán élni, kitárul előtte a külvilág, megismerkedik a forgalommal, zajokkal, más kutyákkal, más emberekkel. Felnőtt korukra rengeteg tapasztalatra tesznek szert a kutyák, amelyek által megtanulnak "normális" kutyaként viselkedni. Az a kiskutya, akit soha nem engednek el a pórázról, nem ismerheti meg a "nagyvilágot". Póráz végéről minden más. A kutya is bátrabb, hiszen maga mögött érzi a gazdit. Ha mégis szabadlábra kerül általában szélsőségesen reagál dolgokra, félénken, vagy éppen agresszíven viselkedik stb. Az a kutyus amelyik szabadon ismerkedik a világgal (persze forgalom biztos helyen) közömbössé válik  bizonyos dolgokkal szemben. Nem támad meg más kutyákat, nem kerget biciklist, nem ugrál fel a járókelőkre.

A kutya, saját módszereit használva, rendszerint tisztán tartja magát úgy, hogy hempereg a földön, vakarózik, dörgölőzik, szőrcsomókat rág, vagy nyalogatja magát. Mivel nagyon szeret sárban, vagy még rosszabb dolgokban hemperegni, előbb-utóbb a szobánkba is belopakodhat a kellemetlen szag. Itt az idő a fürdetésre! Hacsak nem lett sáros vagy bűzös időközben, általában elég a kutyát pár havonta egyszer megfürdetni (bár néhány fajtát, tenyésztőik szerint egyáltalán nem szabad fürdetni). A trópusi és a szubtrópusi országokban a kutyákat gyakran hetente vagy kéthetente fürdetik, hogy csökkentsék a kullancsok által terjesztett betegségek kockázatás. A száraz sár könnyen lepotyog a rövid szőrű fajtákról, de a fürdetés megszünteti a hosszan tartó bűzt. A nagyobb testű kutyákat lehet fürdőkádban fürdetni, de jobb, ha egy régi gyerekkádat használunk. A legjobb megoldás persze, ha a szabadban fürdetjük a kutyát. Használjunk meleg (nem forró) vizet, baba- vagy gyógy-sampont, de semmi esetre se mosószert! Speciális kutyasampon is kapható: az élősködők elleni gyógysampon mellett mindenféle más is, amit az állatorvos bőrbetegségek kezelésére ír fel. Próbáljuk meg ezt az élményt szórakoztatóvá tenni, és ha lehet, viseljünk vízhatlan ruhát. A kutya hátsó felénél kezdve szappanozzuk be jól a szőrzetet, és gyengéden masszírozzuk előrefelé haladva a testét. Vigyázzunk, hogy a hab ne kerüljön semmilyen nyílásba, főleg ne a szemekbe. Alaposan öblítsük le a kutyát a fejénél kezdve, hátrafelé. Különösen figyeljünk a mellső és a hátsó lábak közötti területre, ahol a megmaradt sampon bőrirritációt okozhat. Fürdetés után a kutya legszívesebben jól megrázná magát, de próbáljuk előbb megtörölni. Használjunk szarvasbőrt és törölközőt a rövid szőrű fajtáknál. Hosszú szőrű kutyák esetében pedig használjunk törölközőt, úgy, hogy kipréseljük a vizet a szőrzetből, mert ha dörzsöljük, a szőr összecsomósodik. A terrierek nagyon szeretik, ha durva szőrű törölközővel dörzsöljük végig őket. A tacskók, vagy más rövid lábú fajták hajlamosak a megfázásra, ha sokáig hidegben van a hasuk, ezért nagyon fontos mielőbb megszárítani őket. A durva törölközős dörzsölés után hajszárítóval folytassuk a szárítást, de csak rövid ideig és alacsony fokozaton. Figyelni kell arra, nehogy a kutya megijedjen a szárítótól, ezért csak fokozatosan szabad hozzászoktatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése